|
Bolo to tak - plný oduševnenia som sa rozhodol
hneď druhý týždeň môjho pobytu skúsiť získať job.
Spolubývajúci - Robo, sa mi dal tip, ze potrebujú
jazdcov na rozvoz pizza
zákaziek (pizza deliveries) v miestnej
pobočke Pizze Hut, Darlinghurst. Tak som tam šiel.
"No problem !", manager
Nestor mi dal vyplniť formuláre a povedal,
aby som v nedeľu prišiel na trénovacie jazdy.
Plný nadšenia zo svojho prvého (tak poľahky získaného)
jobu (zatiaľ, čo iní nešťastníci bezúspešne lovili
v kalných vodách Sydney celé týždne), som v nedeľu
prišiel na pokusné jazdy. V tom nebol problém
- autopark, resp. motorkopark pozostáva z asi
13 talianskych motoriek Piagello
v objemom 150 cm3 a automatickou prevodovkou
a vzadu pripevnenou skrinkou na uloženie pizze
(pizza box) - len
sadneš a pridávaš plyn. Tak som urobil zopár výjazdov
do ulíc Sydney, vždy ako doprovod skúseného pizzamana/pizzaboya
- Čecha Martina. Mesto mi pripadalo strašne komplikované,
nechápal som, ako sa jazdci môžu tak dobre orientovať
v centre Sydney, kde je väčšina
ulíc jednosmerných, takmer nikde nemôžete
odparkovať bike - pokiaľ nezaplatíte lístok 20-50
centov - a kde hliadkujú prísni a nepodplatiteľní
policemani a policemanky
v svetlozelených vestách a kamenných tvárach
naznačujú svetu, že cesty
patria nie vodičom, ale im...
Nadšenie však vytrvavalo a v pondelok som prišiel
na prvú jazdu. Bol fakt super večer - leto, teplý
večer, ako stvorený na romantickú prechádzku po
meste na motorke. Prvú delivery
som dostal o cca 16,50 hod. O 16,51 hod. som sa
slnil v rozbitom výkladovom okne pizzérie.
Bol to škandál ! Jednoducho som to nezvládol a
spanikáril som. V hlave mi sa mi posplietalo 3548
ulíc do jedného uzla, zákazník bol pre mňa zrazu
obluda, ktorú treba zničiť a manager bol diabol
striehnúci na moju pizzu. Proste som bol v stresovom
tranze pohltený absolútne nezmyselnými negatívnymi
asociáciami. No a neurobte chybu v takom rozpoložení
!
Objednávku pizze som si pripravil tak, ako mi to
ukázali - zabaliť tri pizze
do pouchu (tepelno izolačný vak), zobrať
dve fľaše coca-coly,
cesnakový chlieb,
vložiť to do pizzaboxu na motorke. Priam prostoduché!
Sadol som na motorku a naštartoval. Nasledujúcu
chybu som odvtedy už neurobil... Piagella sú totiž
dosť ťažké - keď som ju chcel dostať zo stojana,
musel som sa do motorky oprieť celou svojou váhou,
aby sa stojan sklopil. Avšak pre mňa, nezvyknutého
na zvláštne vyvážené ťažisko
tohto motocyklu, to bol naozaj kritický
manéver. Ked som sa oprel do riadidiel v snahe
prevážiť motorku zo stojana, neuvedomene
som pravou rukou pridal plyn. V tom momente
automatika odstredivej prevodovky zabrala, takže
v onom osudovom zlomku sekundy, keď som motorku
konečne zosadil zo stojana, šiel
som už rýchlosťou asi 40 km/h. Uznajte,
že zabrzdiť v takejto rýchlosti
na dráhe asi 30 cm, ktorá ma delila od výkladového
skla pizzerie, by vari nedokázal ani starý
ostrieľaný jazdec na Yamahe 660 Tenére, Peťo Šinský.
Motorka elegantne nadskočila, a predným
kolesom vrazila priamo do rohu veľkého výkladového
skla pizzérie, ktoré sa rozpuklo ako pavučina.
Potom ma odhodilo dozadu a už som len intuitívne
hľadal polohu, ako si ľahnúť na asfalt chodníka,
aby som si aspoň nezlomil nohu. Rozhodol som sa
padnúť na ľavé koleno. Dva týždne som takmer nemohol
zohnúť nohu a liečil som ho štyri týždne.
Tak, a to bol koniec mojej slávnej prvej pizza
delivery, ktorú mi v priebehu nasledujúcich niekoľkých
mesiacoch kdekto v rôznych
variantoch popisoval v škole ako neuveriteľne
zábavnú historku, ktorá sa prihodila NEJAKÉMU
smoliarovi zo Slovenska...
Jaska, pizza z pizzaboxu vypadla na zem, čím sa
úplne znehodnotila a musela sa urobiť pre zákazníka
nová objednávka.
Pozoruhodné bolo, s akou pozornosťou sa všetci
venovali pizzám, ktoré vypadli pri páde z pizzaboxu,
a s akým zúfalstvom konštatovali, že musia urýchlene
pripraviť novú objednávku... Až po chvíli sa ktosi
spýtal, či som OK a či nepotrebujem ošetrenie...
Manažér - Nestor - bol však
super chlap - uznal, že išlo o smolu a
nedal mi zaplatiť škodu, hoci som navrhol, ze
to odpracujem. Ako som sa dozvedel po 6 mesiacoch,
výmena výkladovej sklennej tabule, zhotovenej
na špeciálnu objednávku, znamenala pre pizzériu
stratu 1.200,- dolárov.
To je suma, akú som v pizzérii zarobil
asi po 7 mesiacoch pracujúc dva-tri večere
v týždni...
|